Punca kerosakan

Salam blogger....

                             Disiniterdapat beberapa senarai tentang punca kerosakkan yang sering berlaku pada sesebuah kenderaan sebagai panduan untuk anda semua.Semuga ia berguna sebagai pengetahuan asas untuk anda


Punca 


1.Punca :  Spark plug basah atau berkarbon


  • Ia berpunca dari bahagian piston ring yang telah haus.
  • Selinder blok yang telah haus.
  • Proses lapping atau grain valve yang tidak sempurna.
  • Injektor yang tersumbat
  • Valve seal rosak atau tidak ditukar ketika proses top overhoul.
  • Terdapat valve bengkok yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar.
  • Valve guide / sarung valve terlalu goyang atau retak.
  • Penyelarasan timing yang tidak tepat.
  • Permukaan valve seat yang tidak sekata / tidak rata.
  • Terdapat campuran air dalam sistem pembakaran.



2. Punca : Susah untuk start


  • Masalah pada distributor
  • Spark plug rosak,basah atau berkarbon
  • Kaburator tersumbat atau dipenuhi angin
  • Timing yang tidak dilaras dengan betul
  • Kerosakkan pada bahagian fuel pump.
  • Fuel filter atau penapis minyak yang tersumbat atau kotor.
  • Starter rosak
  • Ikatan cable pada kepala bateri longgar.
  • Ikatan cylinderhead pada blok tidak sekata/lost compress.



3. Punca :  enjin bunyi bising


  • Piston ring telah haus atau longgar
  • Tappet atau lifter valve tidak dilaras dengan betul (knocking )
  • Camshaft terlalu ketat untuk berpusing.
  • Kerosakkan pada rocker arm
  • Beareng crankshaft haus atau rosak
  • Beareng Connecting rod haus atau rosak



4. Punca :  enjin mati tiba tiba


  • Enjin dimasuki air
  • Overheatting yang melampau.
  • Timing belt putus
  • Fuel pump mengalami kerosakkan
  • Fuel filter tersumbat
  • Kepala bateri (nagetif) bersentuhan dengan body 


5. Punca :  overheatting


  • Kandungan air dalam radiator tidak mencukupi
  • Kandungan air pada tangki spare terlalu penuh atau kurang.
  • Leaking pada bahagian top gasket
  • host yang telah retak atau expired
  • Kipas radiator tidak berfungsi
  • Kerosakkan pada water pump
  • Thermostat mengalami kerosakkan
  • Penutup tangki radiator yang tidak sesuai
  • Sistem  penyelarasan break yang tidak betul









Comments (35)

Tanpa Nama

25 Julai 2013 11:58 PTG

good...tq

Amir Firdaus

31 Oktober 2013 3:41 PTG

Nak lagi infomasi...

Amir Firdaus

31 Oktober 2013 3:41 PTG

Nak lagi infomasi...

Mohd Yusuf

7 Disember 2013 5:28 PTG

Kalau enjin selalu jd semput ketika gear tinggi mcm mana?

bhaie saab

2 Mac 2014 5:04 PTG

ada ka silinder head blh retak@bengkok setelah panas melebih suhu atau kerana ia sudah panas kemudian di isi air..tks

Tanpa Nama

21 Mei 2014 7:18 PTG

Madalah sya skrng enjin diesel tiba2 mati...jenis mitsubhishi storm....knapa ya??

Zack 7shah

12 Julai 2014 4:58 PTG

Saya pkai iswara injection..satu hari tu, tgh berjalan tiba2 enjin mati...dlm 5 minit kmudian saya start, bleh hidup..jln dlm 500 meter, enjin mati balik...masa nk start tu, mcm ada bunyi tap..tap..kt bwh dashboard..mcm bunyi relay...HARAP TUAN DAN SESIAPA DPT MENOLONG SAYA DAN MOGA TUJUAN MURNI TUAN2 DIBERKATI OLEHNYA..

Tanpa Nama

15 April 2015 10:05 PTG

pd pendapat sy mungkin alternator ada masalah...

Tanpa Nama

15 April 2015 10:08 PTG

ya..kedua dua faktor diatas boleh menyebabkan head retak@bengkok

Acaplonely

11 Julai 2015 7:12 PTG

Sye baru tukar cdi , then try ram overthrottle pas tu engine terus mati tibe2 .. pomen ckp sebb pakai exzhaust racing punye pasal n die ade effect at valve .. ape patut sy buat untk elak kan moto rosak tapi tetap pakai exzhaust racing .. ke kne tukar something dlu ?

azizul firdaus

29 Oktober 2015 2:21 PTG

Standard kan exzhaust blik modified engine trus.

muhammad nazmi

21 November 2015 8:22 PTG

bro. moto lc saya ekzos dia berasap itam la bila pulas .lpas tu agak susa nk strt. tu tnda2 blok dai rosak ke?

ANUAR ANUAR

21 Mac 2016 7:54 PTG

Bro sya nk tnye korang ni knpa sya punya moto tak bleh slow trus mti.....

Hisham Nano

6 April 2016 10:41 PG

salam , saya pakai lc135 v1 . bila aku tarik meter 150-160 motor aku berasap mcm 125 . bila tak tarik , bwk macam biasa tak berasap pula , kawan aku ckp valve seal bocor ? betul ke , please help :(

Hisham Nano

6 April 2016 10:42 PG

kalau lc maybe auto atau valve seal

Hisham Nano

6 April 2016 10:43 PG

exhaust main peranan juga , biasa nya org main block sebelum exhaust sbb takut block calar

SyAH ReZa

16 Mei 2016 11:06 PG

Salam klo moto bleh start ok je...bile ram je moto enjin mati...ape problem ?

Joe Naz

26 Jun 2016 1:05 PG

Salam..apasal motor klau start hidup tapi mati2..tapi bila suda panas senang je start..

Unknown

23 Julai 2016 9:03 PTG

Bro moto sy xboleh start..plug da tukar...tp kepala plug penuh karbon...adakah di sbb kan block da haus??

Panda 77

2 Ogos 2016 7:32 PTG

Nak tanya , klau over ram kluar asap ape puncanya ? 'Moto ex5'

Unknown

15 September 2016 6:35 PTG

timing rendah kot..

shahrin rosli

22 November 2016 1:05 PG

Masalah rocking nak repair camne??masalah dari distrubuter..bunyi besi bergetar bila ram sampai 3000??

shahrin rosli

22 November 2016 1:06 PG

Masalah rocking nak repair camne??masalah dari distrubuter..bunyi besi bergetar bila ram sampai 3000??

aizat syafie

1 Januari 2017 3:22 PG

kenapa tepet motor sy cepat ketat@bunyi ye?terima kasih admin

Aiman Hazim Zahir

5 Mac 2017 3:16 PG

Blokk calarr

Imran Hakim

24 Mac 2017 10:27 PG

Kalau enjin tiba2 mati and ada bau hangit dkt enjin sbb apa ye ? Kereta tk blh hidup, kena tolak and start baru hidup tp bila berhenti je lps tu terus mati and bau hangit kt enjin

Ciknur Handmade

28 Mac 2017 7:00 PG

Bero..tumpang..valve tzm saya kenapa xpusing ek..buka suis pusing.start hidup hidup enjin.valve x main apew pun.apew sebab nya ha

Ciknur Handmade

28 Mac 2017 7:02 PG

Bero..tumpang..valve tzm saya kenapa xpusing ek..buka suis pusing.start hidup hidup enjin.valve x main apew pun.apew sebab nya ha

Riduan Shaffry

29 Mac 2017 9:40 PTG

Saya naik motor demak evo z..pada mulanya ok..sampai satu masa motor sy bila bawa lama2 dia akan henjut2 dan semput lepas tu mati..bila nak start balik tak boleh..biar dalam sejam baru boleh start,itu pun akan jadi balik bila bawak dalam sepuluh minit..
Motor tu sebelum ni da pernah jadi da problem ni,pomen tu cakap short kt wayeeing..plug tu pomen tu cakap smua ok..dia da buat wayering,bateri pun da tukar baru,pakai mula2 ok,lepas seminggu dia jadi balik..

Unknown

20 Mei 2017 1:39 PG

Bole Saya tanya..Lc Saya baru pakai dua bulan tapi skrang bunyi enjin sudah kuat.. kenapa yew.. Tolong la beritahu

Unknown

5 Jun 2017 6:11 PTG

Nk tnya, kalau pakai cam racing boleh sebabkn valve seal pecah ke?

zulhanif zainol

7 Jun 2017 5:38 PG

Tuan,nak tnya lh.saya guna ford ranger...pernah terjadi overhate..slps kejadian tu,setiap pagi perlu tambah 1L air dlm radiotor..pnh servis radiotor,dan semuanya ok.tiada mslh...jd knp yer air ttp kering,terutama drive time cuaca panas n pjlnn y jauh...Mohon tuan bantu..

Tanpa Nama

3 Julai 2017 1:31 PG

nak tanya.. kereta navara saya semasa sedang memandu dilebuhraya kedengaran letupan kecil dan terus mengeluarkan asap putih. berterusan... apa kerosakan ini?

Tanpa Nama

3 Julai 2017 1:35 PG

nak tanya semasa saya sedang memandu Nissan Navara dilebuhraya kedengaran letupan kecil pada ekzos dan terus mengeluarkan asap putih yang banyak.. apakah kerosakan yg dijangka pada kereta diesel ini?

Unknown

17 Julai 2017 12:50 PG

Assalamualaikum..sy nk tnya ni. Moto sy ada masalah semput. Dia selalu jdy time slow . Pas2 mai tang gear 3. Klw bwk laju xjdy plk. Tapi lps bwk laju makin dia mnjdy. Ada masalah ngn fuel pump ka ka tali minyak sumbat ka. Sbb dulu sy selalu biaq tangki minyak kosong. Tlg jelaskan ckit bro

Wikipedia

Hasil carian