Pertanyaan sebagai peringatan.


Salam dan selamat malam semua...




                     Aku ingin memulakan entry tengah malam ni dengan pertanyaan.Suatu pertanyaan yang  berkisar tentang kenderaan dan keselamatan.Itu pun pada korang yang sudi membacanya.Kalau rasa malas nak baca ,tinggalkan saje.Pertanyaannya begini.....Sudah berapa lamakah anda menggunakan kenderaan anda?1 tahun...2 tahun...atau sudah 10 tahun atau lebih mungkin..Adakah anda menghargainya?.Apakah cara untuk anda menghargainya?.Adakah dengan hanya dengan mencuci kekotoran habuk yang melekat pada bahagian luaran dan dalaman kereta anda sudah dikira anda menghargainya?Bagaimana dengan bahagian bahagian lain yang lebih banyak merisikokan diri anda.Adakah anda mengambil berat tentang bahagian bahagian lain seperti hal hal penyelenggaraan enjin,penjajaran tayar,sistem brek,stereng, gear box dan yang paling penting ......tangki air?



Gambar hiasan



                     Kebanyakkan dari kita hanya lebih mementingkan bahagian luaran sahaja yang dapat dilihat oleh mata kasar atau dapat dicapai oleh tangan ,sedangkan pada bahagian yang lebih penting kita tak ambil peduli sangat.Sekiranya tidak berpuas hati atau terikut ikut trend masa kini,pengubahsuaian luaran seperti penambahan spoiler ,side skirt,cermin gelap atau penggunaan mentol putih akan dilakukan agar kelihatan lebih cool dan up to date. Perkara sebegini akan terus berlarutan sehinggalah suatu masa berlaku masalah pada bahagian bahagian yang anda abaikan tadi.Bayangkan sekiranya bahagian bahagian yang telah sedia bermasalah pada kenderaan anda tadi  tiba tiba....  #*%@)))!!! ....ketika anda sedang memandu laju.Ketika itu mungkin hanya dua tempat yang akan anda pergi.Boleh tidak anda bayangkan kemana anda akan dibawa.




                                                                 Pinjam dari Google




                      Sebelum perkara yang tidak diingini berlaku, dan sebelum anda melakukan perjalanan jauh atau dekat,anda perlu ingat satu perkara..."anda yang mengawal kenderaan,bukan kenderaan mengawal anda" .Sebelum aku akhiri entry yang tak diundang ni,aku nak bagi beberapa tips keselamatan berupa  soalan yang anda sendiri kene menjawabnya secara jujur sebelum anda memulakan perjalanan.Jangan menipu diri sendiri,nanti badan sendiri yang susah.



1,      Adakah aku telah bersedia melakukan perjalanan ini.?

2.      Apakah risiko risiko yang akan aku hadapi sekiranya tiada persediaan............?

3.     Adakah aku yakin dengan prestasi kenderaan yang akan aku pandu ini.......?

4.     Apakah risiko  sekiranya kenderaan "breakdown" di tengah perjalanan.........?

5.     Adakah perjalanan aku  ini akan selamat pergi dan balik............?




                                                                             Sekian

Comments (0)

Wikipedia

Hasil carian