Salam Blogger.....
Bila sebut perkataan “Pahit” sahaja, pasti sesetengah dari kita sudah dapat membayangkan bagaimana rasanya dan pastinya kita akan cuba untuk mengelak seboleh mungkin kerana sememangnya begitu sikap dan naluri manusia.Kita tidak akan menyukai kepada sesuatu yang dianggap tidak menepati cita rasa naluri kita walaupun sedar disebalik sesuatu yang dikatakan pahit itu ,ada mengandungi hikmah tersendiri yang kadangkala kita tidak menyedarinya melainkan orang lain menyedarkan kita dengan izin Allah S.W.T. Bercakap mengenai perkataan pahit ni....,fikiran kita akan lebih fokus kepada bab makanan.Makanan yang disertakan dengan ulam ulaman yang sesetengah dari kita tidak menyukainya dan sesetengah dari kita pula menyukainya kerana mereka sedar dalam kepahitan ulam ulaman ini ada terselit kebaikkan.Itu kita sendiri sedar tapi disebabkan ketidakbiasaan,maka kita pun buat buat tak sedar.
Peria Katak.....tentu korang pernah dengar dan pernah rasa ulaman ni.Sememangnya ia mempunyai rasa yang agak pahit ,tapi banyak keistimewaanya,terutama pada mereka mereka yang ingin awet muda...kononnya.Pada yang belum pernah merasa ulam ni ,cuba cubalah rasa ,mesti bila rasa sekali ....pasti tak nak lagi.....huhuhu....Aku sendiri kadang kembang tekak .jugak bila nak kunyah ulam jenis ni.Pahit......!!!!...namun tak sepahit Bakawali.Tapi disebabkan nak berkongsi info dengan korang tentang kebaikkan khasiat peria katak ni, maka jom teruskan membacanya.Mana tau selepas membacanya nanti tiba tiba naluri korang terbuka nak makan berulam pulak.
Diabetis atau kencing manis.....kenelah amalkan makan ulam ni 4 hingga 5 biji dalam sehari.Kalau tak lalu nak kunyah boleh lah dibuat jus sebagai minuman.Sukar membuang air besar atau lebih dikenali dengan panggilan Sembelit.....Amalkan minum air rebusannya.Disamping itu air rebusanya juga boleh merawat rambut yang kurang bermaya(kusut),membersihkan darah dan membantu mengurangkan tekanan darah tinggi ,disamping merawat batuk ,cirit birit,penyakit mata dan mengawal ketagihan alkohol. Pada mereka mereka yang mempunyai masalah penyakit buasir pula,kenelah amalkan minum perahan daun peria katak perlu dicampur dengan susu selama sebulan sementara akarnya pula perlu disapu pada bahagian buasir tadi..........tapi ingat akar perlu dihancurkan terlebih dahulu ,kalau tak ....calar balar nanti......
Daun peria katak yang dicampurkan dengan kunyit hidup dan di lumatkan,boleh digunakan untuk merawat penyakit demam campak dan menghilangkan kesan gatal akibat dari demam campak tadi.Setakat ni Itu sahaja...... Amalan memakan ulam ulaman ini adalah jalan alternatif pada mereka mereka yang berpenyakit dan sudah bosan atau tidak berkesan dengan ubat ubatan dari hospital mahupun farmasi.
Jadi amalkan lah makan ulam ulaman untuk kesihatan sahaja kerana ia lebih asli dan selamat .Lebih lebih lagi ia adalah kurniaan nikmat dan kasih sayangnya Allah S.W.T kepada sekian hamba hambanya asalkan kita berusaha, berikhtiar dan bertawakal kepadanya.Insyaallah......
Bila sebut perkataan “Pahit” sahaja, pasti sesetengah dari kita sudah dapat membayangkan bagaimana rasanya dan pastinya kita akan cuba untuk mengelak seboleh mungkin kerana sememangnya begitu sikap dan naluri manusia.Kita tidak akan menyukai kepada sesuatu yang dianggap tidak menepati cita rasa naluri kita walaupun sedar disebalik sesuatu yang dikatakan pahit itu ,ada mengandungi hikmah tersendiri yang kadangkala kita tidak menyedarinya melainkan orang lain menyedarkan kita dengan izin Allah S.W.T. Bercakap mengenai perkataan pahit ni....,fikiran kita akan lebih fokus kepada bab makanan.Makanan yang disertakan dengan ulam ulaman yang sesetengah dari kita tidak menyukainya dan sesetengah dari kita pula menyukainya kerana mereka sedar dalam kepahitan ulam ulaman ini ada terselit kebaikkan.Itu kita sendiri sedar tapi disebabkan ketidakbiasaan,maka kita pun buat buat tak sedar.
Peria katak |
Peria Katak.....tentu korang pernah dengar dan pernah rasa ulaman ni.Sememangnya ia mempunyai rasa yang agak pahit ,tapi banyak keistimewaanya,terutama pada mereka mereka yang ingin awet muda...kononnya.Pada yang belum pernah merasa ulam ni ,cuba cubalah rasa ,mesti bila rasa sekali ....pasti tak nak lagi.....huhuhu....Aku sendiri kadang kembang tekak .jugak bila nak kunyah ulam jenis ni.Pahit......!!!!...namun tak sepahit Bakawali.Tapi disebabkan nak berkongsi info dengan korang tentang kebaikkan khasiat peria katak ni, maka jom teruskan membacanya.Mana tau selepas membacanya nanti tiba tiba naluri korang terbuka nak makan berulam pulak.
Jenis ulaman |
Diabetis atau kencing manis.....kenelah amalkan makan ulam ni 4 hingga 5 biji dalam sehari.Kalau tak lalu nak kunyah boleh lah dibuat jus sebagai minuman.Sukar membuang air besar atau lebih dikenali dengan panggilan Sembelit.....Amalkan minum air rebusannya.Disamping itu air rebusanya juga boleh merawat rambut yang kurang bermaya(kusut),membersihkan darah dan membantu mengurangkan tekanan darah tinggi ,disamping merawat batuk ,cirit birit,penyakit mata dan mengawal ketagihan alkohol. Pada mereka mereka yang mempunyai masalah penyakit buasir pula,kenelah amalkan minum perahan daun peria katak perlu dicampur dengan susu selama sebulan sementara akarnya pula perlu disapu pada bahagian buasir tadi..........tapi ingat akar perlu dihancurkan terlebih dahulu ,kalau tak ....calar balar nanti......
Daun peria |
Daun peria katak yang dicampurkan dengan kunyit hidup dan di lumatkan,boleh digunakan untuk merawat penyakit demam campak dan menghilangkan kesan gatal akibat dari demam campak tadi.Setakat ni Itu sahaja...... Amalan memakan ulam ulaman ini adalah jalan alternatif pada mereka mereka yang berpenyakit dan sudah bosan atau tidak berkesan dengan ubat ubatan dari hospital mahupun farmasi.
Ubatan moden |
Jadi amalkan lah makan ulam ulaman untuk kesihatan sahaja kerana ia lebih asli dan selamat .Lebih lebih lagi ia adalah kurniaan nikmat dan kasih sayangnya Allah S.W.T kepada sekian hamba hambanya asalkan kita berusaha, berikhtiar dan bertawakal kepadanya.Insyaallah......
Comments (0)
Catat Ulasan